Varista

torstai 14. heinäkuuta 2011 7.48 Lähettänyt Emppa
Taalla ihmisista puhutaan aika mutkattomasti valkoisina ja mustina ja paikalliset keskenaan vertailee ihojen savyja (complexion). Etela-Afrikassa on viela kasite "coloured", mika on sitten jotain silta valilta. Meita kutsutaan taalla(kin) muzunguksi, mika alunperin on tarkoittanut muukalaista, nykyaan valkonaamaa. Afrikkalaisten kanssa taa on jotenkin hirvean helpoa ja simpplelia.

Vaan ans olla, kun meille tuli yksi uusi ei-valkoinen tyontekija Euroopasta. Sen kanssa ei ihonvarista enaa ollutkaan yhta helppo puhua. Ma olen vahan tippunut kartalta, mutta onko niin, etta siella musta ei ole enaa poliittisesti korrekti termi? Oli jotenkin tosi omituista, kun han itse viittais omaan ihonvariinsa jotenkin kierrellen ja ma sitten jotenkin ingnoroin koko aihetta. Omituista sinallaan, koska taalla ei mene paivaakaan, etteiko jonkun varista puhuttais. Ei mitenkaan laadullisena tekijana vaan lahinna puhuttaessa siita, minka variset vaatteet kenellekin sopii tai mika kynsilakka nayttaa hyvalta kenellakin jne. En ihan oo ymmartanyt, miksi termit valkoinen ja musta ei oo sopivia - tokihan ma olen enemman possunpunainen ja kollegat eri savyisen ruskeita, mutta mita sanoja mun sitten pitais kayttaa????

2 Response to "Varista"

  1. Sanna Says:

    Mä ihmettelin ensin, että mistä ihmeen variksista sä kirjoitat... :D Mutta siis, mä en tiedä mikä on korrekti sana käyttää ihonväristä, mistä väristä vaan. Itse puhun aina tummaihoisesta ja valkoisesta, mutta ei kai ne korrekteja nykyajan mukaan ole. En tiedä...
    Luulis että sitä mustaa voi käyttää, jos siellä paikallisetkin puhuu niin?

  2. Anonyymi Says:

    Joo joo, Ugandassa musta ja valkoinen on aivan itsestaanselvia. Mutta enta Suomessa...???

    Emppa (en jaksa kirjautua)

Lähetä kommentti