Esikoulussa

tiistai 3. syyskuuta 2013 21.09 Lähettänyt Emppa
Tirppa aloitti ”koulun” viime vuonna. Kyseessa oli koulun yhteydessa oleva paivakotiryhmassa, missa meininki oli ihanan leppoisaa. Olihan niilla jotain aihekokonaisuuksia ja asioita, joihin ne tutustui, mutta paapaino oli ehdottomasti leikissa ja hyvassa meiningissa.

Viime perjantaina koulusta tuli jo meilia taman viikon opiskeltavista asioista ja olin huuli pyorena. Tanaan oli eka vanhempainilta ja oon viela enemman kauhuissani. Opettajat kylla koittivat korostaa, etta kaikki tehdaan leikin kautta, mutta onko 4-vuotiaan silti tarve opiskella nelja aannetta ensimmaisen kouluviikon aikana…? Arvioinnista puhuttaessa meille naytettiin A4 kokoine lomake, joka oli taynna pienella printattuja oppimistavoiteita.  Eika kuulemma mitaan paineita.

Eipa. Ikaraja menee kesakuun lopusta ja Tirppa on luokkansa nuorimpia. Hyvin se toistaiseksi handlaa (ja varmaan kylla jatkossakin), mutta ma mietin nyt oikeasti touhun mielekkyytta. Miksi noin pienten pitaa opetella jo noin paljon ”oikeita” asioita. Eiko britit oo tajunneet mitaan Suomen esimerkista, etta myohempikin riittais?  


Tietysti jos aikoo asua ulkomailla jatkossakin ja kayda kv-kouluja, kai se sit on aloitettava nain ajoissa, etta pysyy kyydissa. Sen sijaan jos/kun tullaan takaisin Suomeen, taa kaikki on ihan turhaa. Toki suomenkielen opettelu tulee kaymaan ihan taydesta tyosta, mutta muutaman takalaisen kouluvuoden jalkeen suomalaiseen eskariin meno voi olla aika turhauttavaa. Uh.

7 Response to "Esikoulussa"

 1. SatuSanna Says:

  ;)
  Sun tarvii vihjata niille jossain sivulauseessa PISA-tutkimuksesta.
  Ovat(kohan) kuulleet, kenties.
  Kyllä se hiukka aikaselta tuntuu, että asetetaan jo oikein tavoitteitakin. Miksi lapsi ei saa olla vaan lapsi ja leikkiä.
  Toisaalta, jos se osataan tehdä hyvin leikin varjolla, niin mikäs siinä sitten.

 2. Emppa Says:

  Kylla ma aina kovasti kerron, etta SUomessa aloitetaan vasta sina vuonna kun tayttaa 7 ja silloinkaan ei tarvi osata lukea... Toki tuollla opitaan leikin varjolla, mutta vahan mua hadistaa, etta esim. eilen opettajan viesti kotiin oli etta "taman paivan uusi aanne oli t"

 3. Bwana Says:

  Ei niitä paljon PISA-tutkimukset paina kun pitää tukka putkella juosta päin kognitiivista tiiliseinää. Tärkeintä on tuottaa paljon paperia ja saada tuntisuunnitelmat näyttämään hyvältä/matchaamaan /c:stä olevaan curriculumiin. Sen jälkeen tuntuu olevan sama mitä siellä luokissa tehdään.

  http://rapo.vuodatus.net/lue/2013/08/back-in-the-quarry

 4. Anonyymi Says:

  Nyt vasta päädyin tänne, olin hukannut linkit vanhalta koneelta enkä oo siis lukenu vuosiin... ja voi hitsi, te ootte Kampalassa, me ois voitu tulla viime vuonna käymään!!! (Oltiin Nairobissa siis vajaa vuosi, nyt just palattiin Suomeen)

  Noi brittisysteemin koulut on mun mielestä karmaisevia pienille, meidän S oli Nairobissa Montessorikoulussa ja jos nyt valitsisin uudelleen, laittaisin sen Waldorf (Steiner)-kouluun. Hurjia oppimistavoitteita oli montessorissakin nelivuotiaille, aivan järjyttäviä minusta.

  t. jospa

 5. Emppa Says:

  Jospa!!!!!! Ma oon kaynyt sun vanhassa blogissa monta kertaa katsomassa, eiko siella kuitenkin olis jotain kuulumisia... Voi ei, olitte naapurissa siis. Meille olis saanut tulla koska vaan kylaan :) Toivottavasti teille kuuluu hyvaa!!!!

 6. Anonyymi Says:

  Joo kuuluu, tosi hyvää! Perhe on kasvanut pienellä pojalla juurikin sieltä teidän naapurista :) Ikävä kyllä siirtomaarouvan elämä jäi mulla lyhyeen, oli pakko palata Suomeen ja töihin. Tosin jouluks olis taas tarkoitus Nairobiin...

  jospa

 7. Anonyymi Says:

  (ooksä FB:ssä? jos oot ja haluut olla mun kaveri niin pistä meiliä jospav(at)gmail.com, vastaan siihen!)

Lähetä kommentti