Mzee

lauantai 28. kesäkuuta 2014 22.01 Lähettänyt Emppa
Mies josku muinoin kertoi Mzeesta*, meidan viikonloppujen paivavartijasta. Mzee tekee toita meidan entisessa firmassa yovartijana (tienaten 160,000 shillinkia, n. 55 e  kuussa, eli Kampalan hintatasoon nahden ei yhtaan mitaan) ja on viikonloppuisin paivisin meilla. Mzeen vaimolla oli kahvitehtaassa toissa, mutta joku vuosi sitten tehdas suljettiin ja sen jalkeen vaimo on hankkinut perheelle lisatienestia myymalla vihanneksi kadunvarressa. Sen verran tassa ajan kuluessa on Mzeen kanssa tullut juteltua, etta olen ihan tietoinen perheen matalasta tulotasosta. Yleensa me yritetaankin loyta Mzeelle jotain pienta syotavaa teen kanssa nautittavaksi ja muutenkin yritetaan aina vahan katsoa, olisko jotain milla Mzeta vois helpata.

Viime viikolla sain miehen vihdoin sortteeraamaan sen t-paidat, pinossa oli liikaa sellaisia, joita se ei koskaan kayta. Kaikki paidat olivat ehjia, joskin osa ehka vahan kaytossa kulahtaneita, mutta mukana oli myos sellaisia, jotka olivat ekoissa pesuissa joko venyneet tai kutistuneet. Liian isot pakattiin paivavartija Miltonille, liian pienet Mzeelle. Miltonkin oli piadoista mielissaa, mutta Mzee se vasta loisti kuin Naantalin aurinko. Olin ensin vahan vaivautunut, kun se tuli niin moneen kertaan kiittelemaan pinosta vanhoja t-paitoja. Vasta kun Mzee selvensi, etta hanella ei ole ollut ainakaan viimeiseen kahteen vuoteen ollut varaa ostaa yhtaan vaatetta itselleen ja etta tama meilla toissa olo on hanelle todellinen siunaus, paitapinon merkitys alkoi valjeta. Siina vaiheessa oli pakko kayda kaivelemassa kaappeja ja katsomassa, loytyisko sen vaimollekin edes muutama vaatekappale, vaikka justikaan olin kaappini ylimaaraisista tyhjentanyt.

Eihan tan nyt enaa tassa vaiheessa oleskelua pitais yhtaan yllataa, kuinka jarjettomia tulo- ja varallisuuserot taalla on. Silti se kuitenkin paasi yllattamaan, etta itsellakin on omassa "lahi"piirissa ihmisia, joilla toimeentulo on niin tiukassa, etta muutama t-paita tuntuu taivaanlahjalta. Kuten mieskin sanoi, asiat siityy taas vahan perspektiiviin ainakin hetkeksi.

*Mzee= kunniottava nimitys vanhasta miehesta. Se on oikea nimi on Santino, mutta kaikki (muut vartijat, Hajira-nanny jne) meilla kutsuu sita Mzeeksi.

2 Response to "Mzee"

  1. SatuSanna Says:

    Olihan kiva kuulla sinustakin jotain. Toisen osapuolen blogia tässä taannoin lueskelinkin oikein urakalla. Pääsin vähän kartalle. =D

  2. Auringon alla Says:

    Oli kiva, kun löysin blogisi, ja tämä kirjoitus Mzeestä sai minut nyt kommentoimaankin. Voin hyvin ymmärtää tuon miesparan tilanteen ja helppohan se on laskea mitä sillä 55€ kuukausipalkalla pystyy ostamaan: todennäköisesti ei mitään muuta kuin hyvin niukan perusruoan! Useimmat suomalaiset kuluttavat PÄIVÄSSÄ paljon enemmän kuin Mzee kuukaudessa! Itsekin elän suhteellisessa köyhyydessä ja tiedän kuinka arvokkaita voivat tuttavilta saadut vaate- ja ruokalahjoitukset olla. Hieman jäi kyllä mietityttämään mikä taho tämän vartijan on tällaisella nälkäpalkalla palkannut, toivottavasti ei mikään eurooppalainen taho, sillä se olisi kovin häpeällistä.

Lähetä kommentti