8.12.2010

Tiesitteko, etta ruttoa voidaan menestyksekkaasti hoitaa antibioteilla? Joo, en makaan, mutta nyt tiedan. Ai miksiko?

No kun Ugandassa tavattu ouuto verenvuototauti on nyt todettu rutoksi. Ei, meilla ei ole mitaan hataa. Ruttoa on pohjoisessa Kitgumin tienoilla, bakteeria oli tavattu paikallisen oluen pohjasakasta. Sairastuneita ei vissiin ole mitenkaan ihan hirvean monta (viela), mutta juuri siksi hallitus ei halua ainakaan julkisesti tehda mitaan. Ettei tulisi paniikkia. Niiden mielesta on vissiin parempi reagoida sitten, kun sairastuneiden maara kasvaa suureksi ja ihmiset alkavat panikoida muutenkin.

Rutto on siina mielessa ihan yhta epareilu, kun muutkin taudit taalla. Koyhilla on suurempi mahdolisuus saada se (hyva hygienia estaa tehokasta leviamista) ja he eivat valttamatta hakeudu laakariin saamaan melko yksinkertaista, mutta tehokasta hoitoa. Jotenkin silti musta rutto kuulostaa paljon pahemmalta kuin vaikkapa kolera, johon on jo tottunut.

Rutto. Siis onks sita viela mailmassa todella? Kaikkea sita oppii kun vanhaksi elaa.

1 Response to "8.12.2010"

  1. Strafe Says:

    Muistelen joskus 90-luvulla olleen joitakin ruttovaroituksia Intiaan matkailijoille... miljardista intialaisesta kuoli muutama sata ja täällä oltiin valmiina pistämään rajat kiinni.

Lähetä kommentti