Vuorokausirytmi

perjantai 22. elokuuta 2014 22.24 Lähettänyt Emppa
Paastiin heinakuussa ilman mitaan ongelmia Suomeen ja jo sielta takaisinkin. Olin vahan huolestunut tyttojen vuorokausirytmista, joka oli keikahtanut parisen tuntia myohempaan kuin kotona. Oli tosi vaikeaa patistaa lapsia nukkumaan auringon paistaessa viela taytta hakaa enka ma itsekaan paassyt varmaan kertaakaan nukkumaan omaan normaaliaikaani (viimeistaa klo 23).

Kotiin tullessamme olin vahan hajalla venyneesta nukkumaanmenoajasta ja mietin, mitenkohan pitkaan aikataulujen palauttamisessa menee. Oli aika yllatys (ainakin itselle), etta heti ekana iltana lapset olivatkin ihan valmiita menemaan nukkumaan kahdeksan tienoissa. Koska tahan tasaiseen paivan pituuteen on ollut itse niin tottunut, en enaa osannut ajatella, kuinka paljon se asioihin vaikuttaa.

Pimea tulee joka ikinen paiva vuoden ympari klo 19 ja tytot ovat taysin ehdollistuneet siihen, etta kun pimea tulee, mennaan suihkuun ja nukkumaan. Taytyy myontaa, etta ensimmaista kertaa olin sitten vuoden 2009 todella pitkaan kesalla Suomessa ja havahduin takalaiseen paivan pituuteen ihan uudella tavalla. Tuntui suorastaan silta, etta olis tajunnut asian ekan kerran :D

2 Response to "Vuorokausirytmi"

  1. Kata Says:

    Meidänkin on ollut helppo saada täällä Sudanissa lapset nukkumaan, ihan eri tavalla kuin Suomessa. Pimeä tulee armollisesti seitsemän jälkeen ja lapset uskovat hyvin, että on yö. Sama juttu oli Belizessäkin, mutta Suomen-viikkojen aikaan ihmeteltiin monesti miten voi olla nukkumaanmenoaika kun ulkona on täysi päivä. Kyllähän sitä tosiaan omakin sisäinen kello ihmettelee; Suomessa valvoin minäkin pitempään.

  2. Emppa Says:

    Se on jannaa, miten valon maara vaikuttaa. Me ollaan oltu taalla niin kauan, etten yleensa kiinnita siihen hirveasti huomiota,mutta nyt pitksn kesaloman aikana ja jalkeen sen taas tajus tosi selvasti.

Lähetä kommentti